جراحی شالازیون

در صورتی که مجرای خروجی غدد ترشح کننده پلک دچار انسداد شود ، مواد ترشح کننده در این غدد چربی ، تجمع خواهند یافت و این اتفاق منجر به تشکیل یک برجستگی کوچک در لبه پلک و در قسمت زیرین پوست خواهد شد که اصطلاحا شالازیون نامیده می شود. در ابتدا ممکن است بتوان با استفاده از کمپرس گرم و همچنین ماساژ ملایم به تخلیه شالازیون کمک کرد ، اما چنانچه این اقدامات در درمان شالازیون موثر واقع نشد ، می بایست جهت درمان آن به چشم پزشک مراجعه کرد. توجه داشته باشید که پزشک متخصص ممکن است برای درمان این عارضه ، جراحی شالازیون را پیشنهاد نماید. در صورت ابتلا به این عارضه می توانید به دکتر سیامک ریاضی ، بهترین جراح و متخصص چشم در گیلان مراجعه کنید.

دلایل ابتلا به شالازیون

ابتلا به این بیماری به عوامل مختلفی بستگی دارد که شایع ترین آن ها عبارتند از :

  1. عدم رعایت بهداشت چشم ها
  2. تماس دست آلوده با چشم

جراحی شالازیون

پیشگیری از بروز شالازیون

اصلی ترین و موثرترین قدم در راستای پیشگیری از ابتلا به این مشکل ، رعایت بهداشت چشم ها و لبه پلک ، درمان بلفاریت یا التهاب لبه پلک ها و درمان اختلال عملکرد غدد میبومین ( MGD ) می باشد.

علائم شالازیون

به طور کلی شالازیون ، توده ای کوچک و فاقد درد می باشد که در پلک ها ایجاد می شود. این بیماری در حقیقت ، ناشی از انسداد غدد میبومین یا به عبارتی غدد ترشح کننده چربی لبه پلک و تجمع چربی به همراه التهاب مزمن است. توجه داشته باشید که شالازیون ، می تواند در پلک بالا یا پایین ایجاد شود. این بیماری در ابتدا ممکن است به صورت گل مژه یا هوردئولوم بروز کرده و حالتی قرمز ، متورم و دردناک داشته باشد و پس از چند روز تدریجا به شکل توده ای بدون درد بدل گردد. لازم به ذکر است که توده ناشی از شالازیون بر خلاف توده ناشی از گل مژه که با درد همراه است ، عاری از درد می باشد.

درمان شالازیون

در خصوص درمان شالازیون باید گفت که اولین قدم در راستای درمان این بیماری ، استفاده از کمپرس گرم و ماساژ پلک می باشد. استفاده از کمپرس گرم ، روزانه 2 الی 3 مرتبه و هر بار به مدت 5 الی 10 دقیقه ( با استفاده از حوله تمیز و ماساژ ملایم ) ، می تواند به جذب و تخلیه توده و در نتیجه ، باز شدن مجرای غده چربی کمک کرده و بدین ترتیب به تسریع بهبود شالازیون بیانجامد.

چشم پزشک بر اساس نتایج معاینات صورت گرفته ممکن است برای درمان شالازیون ، پماد یا قطره آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز نماید. در صورت شدت بیماری و وجود توده هایی با اندازه بزرگ عدم پاسخ به درمان موضعی کمپرس و ماساژ و ایجاد ظاهر نامناسب چشم ، پزشک معالج اقدام به تخلیه ضایعه یا تزریق دارو به داخل ضایعه خواهد کرد. لازم به ذکر است در بسیاری از موارد امکان تخلیه از سمت داخل پلک ها بدون ایجاد برش پوستی وجود دارد.

جراحی شالازیون

نحوه جراحی شالازیون

در جراحی شالازیون ابتدا با استفاده از قطره و داروی بی حسی ، پلک بیمار را به طور کامل بی حس می کنند. البته در کودکان انجام این جراحی از طریق بی حسی موضعی ، ممکن نبوده و افراد در این رده سنی می بایست از طریق بیهوشی عمومی ، تحت جراحی شالازیون قرار گیرند. سپس با ایجاد برش کوچکی در ناحیه پشت پلک ، شالازیون را تخلیه می نمایند. لازم به ذکر است که برش ایجاد شده در پشت پلک ، به نحوی است که غالبا نیازی به بخیه نخواهد داشت و به خودی خود ترمیم می گردد.

همچنین از آن جا که برش در بخش داخلی پلک ایجاد می شود ، قاعدتا به هیچ عنوان محل آن از روی پلک مشاهده نخواهد شد. در نهایت و پس از تخلیه شالازیون ، چشم بیمار را پانسمان می کنند و این پانسمان باید برای چند ساعت بر روی چشم بیمار باقی بماند. در مواردی که ابتلا به شالازیون به دفعات اتفاق بیافتد ، پزشک متخصص ، ترشحات تخلیه شده از آن را به منظور آسیب شناسی و بررسی بیشتر به لابراتوارهای فوق تخصصی چشم ارسال خواهند کرد.

مراقبت های بعد از جراحی شالازیون

  • اکثر بیماران پس از برداشتن پانسمان ، ممکن است با ترشحات رقیق خونی بر روی پانسمان یا حتی داخل چشم مواجه شوند. این مسئله یک امر عادی بوده و نیازی به نگرانی نیست چرا که تا 48 ساعت پس از عمل ، به کلی مرتفع خواهد شد.
  • بروز کبودی و تورم نیز پس از عمل ، امری طبیعی است و غالبا تا 14 روز پس از جراحی ، برطرف می گردد.
  • در برخی موارد چشم پزشک در راستای تسریع بهبودی و کاهش التهاب محل عمل ، توصیه به مصرف قطره های مخصوص ، پمادهای استروئیدی یا آنتی بیوتیک می کند که بیمار می بایست تا چند روز پس از عمل از آن ها استفاده نماید.
  • جهت کنترل و تسکین درد ، استفاده از داروهای مسکن معمولی البته با دستور و تایید پزشک ، ممنوعیتی ندارد.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا