لیزیک + دکتر سیامک ریاضی
عمل لیزیک روشی ایمن و کم خطر است که به منظور برطرف کردن و درمان عیوب انکساری چشم نظیر نزدیک بینی ، دوربینی و آستیگماتیسم صورت می گیرد.
در این روش ابتدا به کمک میکروکراتوم و یا به کمک لیزر فمتوسکند لایهای از قرنیه به ضخامت تقریبی ۱۰۰ میکرون برداشته میشود و سپس لیزر اکسایمر جهت اصلاح انحنای سطح قرنیه و یا اصلاح شماره چشم بر روی سطح قرنیه تابانده میشود سپس مجدداً لایه سطحی قرنیه بر روی محل خود قرار میگیرد در صورتی که برداشتن این لایه به کمک لیزر فمتو سکند انجام شود به این روش فمتولیزیک گفته میشود .
روش پی آر كی (PRK)
در این روش برخلاف لیزیک هیچگونه برشی بر روی سطح قرنیه انجام نمیشود و تنها پس از شستشوی سطح چشم و کنار زدن سلولهای سطح قرنیه، لیزر اکسایمر جهت اصلاح انحنای چشم و بهبود شماره چشم بر روی لایه سطحی قرنیه تابانده میشود و در انتها لنز تماسی پانسمانی به صورت موقت بر روی سطح چشم قرار میگیرد که ۳ تا ۷ روز بعد توسط چشم پزشک فوق تخصص قرنیه برداشته میشود
روش ترانس پی آر کی (Trans-PRK)
در این روش نیز مانند روش لیزیک و پیآر کی از لیزر اکسایمر جهت اصلاح شماره چشم استفاده میگردد اما تفاوت آن با روش پیآر کی به این صورت میباشد که در روش ترانس پیآر کی حتی سلولهای سطح چشم نیز به کمک لیزر اکسایمر برداشته میشود و جراح هیچگونه تماسی هنگام جراحی با سطح چشم ندارد . در این روش نیز در انتها لنز پانسمانی به مدت چند روز به صورت موقت بر روی سطح چشم قرار میگیرد. برای انجام روش ترانس PRK با توجه به شماره چشم بیمار تصویرباریهای انجام شده تصمیم گیری خواهد شد
روش اسمایل (SMILE)
در این روش جهت اصلاح شماره چشم به کمک لیزر فمتوسکند برشی ظریف در ضخامت قرنیه ایجاد میگردد و قسمتی از بافت قرنیه جهت اصلاح عیب انکساری خارج میگردد. روش اسمایل در حال حاضر تنها جهت اصلاح عیب انکساری از نوع نزدیک بینی یا مایوپی استفاده میگردد
روش لازک (LASEK)
در این روش مانند روش پیآر کی ابتدا سلولهای سطح قرنیه برداشته میشود لیزر اکسایمر جهت اصلاح شماره چشم بر روی قرنیه تابانده میشود سپس سلولهایی که از روی سطح قرنیه برداشته شده مجدداً بر روی قرنیه قرار میگیرد. امروزه از این روش دیگر استفاده نمیشود و عملاً روش PRK یا روش ترانس پیآر کی با توجه به نتایج بهتر جایگزین آن شده است
کاندیدای عمل لیزیک چشم
افراد سالمی که علاقمند به استفاده از لنزهای تماسی و عینک نبوده ، به بیماری های حاد چشمی مبتلا نیستند و نمره چشم آن ها حداقل به مدت 6 ماه ثابت مانده باشد ، کاندیدای عمل ليزيک می باشند.
انواع عیوب انکساری چشم که با لیزیک برطرف می شود :
دکتر ریاضی ، بهترین فوق تخصص چشم گیلان ، اختلالات زیر را با انجام جراحی لیزیک قابل درمان می داند :
نزدیک بینی یا میوپی
در این اختلال محل قرار گیری اشعه های نور در جلو شبکیه بوده و موجب می شود که اجسام دور تار مشاهده شده و اجسام نزدیک واضح به نظر بیایند. اگر دلیل نزدیک بینی وراثت باشد ، این بیماری در کودکان 8 تا 12 ساله قابل تشخیص است. تغییرات نزدیک بینی در سنین نوجوانی که رشد بدن خیلی سریع است بیشتر بوده و میوپی در این دوران شدت می یابد در حالیکه میزان این تغییرات در سنین بین 20 تا 40 سال کم و اندک می باشد.دوربینی یا هیپروپی
این نوع اختلال در اثر کم بودن انحنای قرنیه چشم یا کوتاه بودن قطر قدامی خلفی کره چشم ایجاد شده و به همین دلیل نوری که به چشم وارد می شود در پشت شبکیه متمرکز می شود. به همین دلیل افراد ابتدا در مشاهده اشیا نزدیک و سپس در دیدن اشیا دورتر دچار مشکل می شوند. لازم به ذکر است که میزان شیوع این بیماری بسیار کمتر از نزدیک بینی بوده و قدرت تمرکز بینایی فرد مبتلا به این عارضه با افزایش سن کاهش می یابد.
علائم دوربینی
- خستگی چشم ها
- تاری دید به طور گذرا
- پلک زدن مکرر
- تاری دید به طور دائمی
- عدم توانایی افراد در تمرکز بر روی اشیا
- کاهش میزان هماهنگی چشم و دست
- بروز مشکلات در دید دو چشمی
آستیگماتیسم
دلیل این اختلال وجود نامنظمی در انحنای قرنیه و شکل آن می باشد که در برخی موارد علت بروز آن نامنظمی انحنا و شکل لنزی است که در پشت عنبیه قرار دارد.آستیگماتیسم ممکن است به تنهایی یا همراه دوربینی یا نزدیک بینی باشد
نحوه انجام عمل لیزیک
این روش عبارت است از ترکیب جراحی میکروسکوپی ، لیزر اکسایمر و لیزر اگزایمر که برای انجام آن از وسیله ای تخصصی به نام میکروکراتوم استفاده می شود. متخصص چشم با استفاده از میکروکراتوم لایه نازکی از قرنیه که به شکل فلپ است را برش داده و سپس اقدام به تاباندن لیزر اگزایمر به ناحیه زیرین لایه فلپ می کند. لازم به ذکر است که در اثر عمل ليزیک انجام شده توسط بهترین متخصص چشم گیلان ، مقداری از ضخامت قرنیه کم خواهد شد.
ممنوعیت عمل لیزیک ، پی آرکی و اسمایل
- خانم های باردار
- افرادی با مشکل خشکی چشم
- افراد دارای مشکل قوز قرنیه
- اشخاص زیر 18 سال
- افراد مبتلا به بیماری دیابت حاد
- اشخاصی که به آب مراورید ، مشکلات شبکیه ، کدورت قرینه و آب سیاه مبتلا هستند.
اقدامات و مراقبت های قبل از عمل لیزیک چشم
- در صورتی که از لنزهای تماسی استفاده می کنید ، لازم است حداقل یک هفته قبل از عمل ، استفاده از لنز را متوقف کنید.
- برای اندازه گیری ضخامت قرنیه و یا عدم وجود قوز قرینه و همچنین بررسی جزئیات نقشه اپتیکی ، عکس های رنگی خاصی به نام پاکی متری ، ارب اسکن و توپوگرافی انجام می شود.
- صبح روز عمل لبه پلک را به خوبی شست و شو دهید. می توانید از شامپو بچه رقیق شده و یا شامپوی مخصوص چشم برای تمیز کردن و شست و شو استفاده نمایید.
- به هیچ عنوان در روز عمل از مواد آرایشی و عطر و ادکلن استفاده نکنید.
- عمل لیزیک نیازی به ناشتا بودن ندارد ، بنابراین می توانید یک وعده سبک غذایی میل کنید.
- حتما با یک همراه برای عمل مراجعه کنید.
اقدامات و مراقبت های بعد از عمل لیزیک چشم
- بلافاصله بعد از انجام عمل مختصری احساس تاری در دید خواهید داشت که طبیعی است. نگران این موضوع نباشید ، بینایی شما بعد از 2 الی 3 هفته شفاف و واضح خواهد شد.
- توصیه می شود در هنگام خواب از محافظ چشمی استفاده نمایید.
- قطره های چشمی تجویز شده طبق دستور پزشک استفاده کنید.
- انجام کارهای چشمی نظیر مطالعه ، تلویزیون و غیره در صورتی که موجب خستگی شما نشود و میزان بینایی کافی باشد ، مانعی ندارد.
- از بلند کردن اجسام سنگین و مالش دادن چشم در ماه های اول خودداری کنید.
- از آرایش کردن دو هفته بعد از لیزیک خودداری کنید.
- از لنزهای زیبایی به مدت 3 ماه استفاده نکنید و بعد از آن باید با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
- تا زمان برداشتن پانسمان از شست و شو چشم ها خودداری نمایید.
- از مصرف دخانیات به مدت 2 هفته پرهیز کنید.
- در صورتی که به صورت اتفاقی لنز پانسمان از چشم شما خارج شد ، نگران نباشید. تا جای ممکن چشم خود را بسته نگه دارید و به پزشک خود اطلاع دهید و تا مجدد لنز روی چشم ها قرار بگیرد.