ناخنک چشم

ناخنک چشم ، بافت برجسته ، مثلثی شکل و متمایل به صورتی است که از سمت ملتحمه بر روی قرنیه چشم رشد می کند. این عارضه چشمی ، غالبا به صورت ضایعه ای فیبروواسکولر بوده و در ناحیه داخلی ملتحمه چشم بیمار بروز می نماید. دکتر سیامک ریاضی ، بهترین جراح و فوق تخصص چشم در گیلان یکی از بهترین متخصصان چشم می باشند. نمونه کارهای ایشان را می توانید در گالری سایت مشاهده نمایید. این عارضه ، ناشی از فرآیند غیر طبیعی و تغییرات دژنراسیون الاستیک در بخش پوشاننده ناحیه سفید چشم یا ملتحمه چشم و لایه زیرین آن (تنون) می باشد که بر روی قرنیه بیمار رشد می کند.

 

ناخنک چشم - دکتر ریاضی

 

برخی از ناخنک ها رشدی کند داشته و تا پایان عمر رشد آن ها ادامه دارد ، روند رشد در برخی دیگر از انواع ناخنک ها پس از رسیدن به سایزی خاص ، متوقف می گردد. در مواردی ممکن است در اثر عدم پیگیری و درمان به موقع بارشد پیشرونده موجب انسداد کامل مسیر بینایی گردد. به طور کلی پس از کاتاراکت یا آب مروارید از شایع ترین موارد نیازمند به جراحی می باشد.

ناخنک چشم یا تریژیوم‌ (pterygium)

ناخنک ، ابتدا به صورت ضایعه ای کوچک و برجسته بر روی ملتحمه نزدیک قرنیه بوده که قرنیه چشم را نمی پوشاند . با پیشرفت بیماری سوزش ، خارش و قرمزی در چشم ایجاد می شود همچنین رشد آن به تدیج بر روی قرنیه منجر به تاری دید و اختلال در بینایی فرد می‌گردد.

فرآیند پیدایش ناخنک چشم

ناخنک در ابتدا به صورت یک بافت سفید در بخش ملتحمه چشم بروز می نماید و به تدریج به سوی قرنیه رشد یافته و به دلیل وجود رگ های خونی بسیار در آن به رنگ صورتی یا گاهی قرمز مشاهده می گردد.

علل پیدایش ناخنک چشم

یکی از رایج ترین علل ایجاد این مشکل ، عوامل ژنتیکی می باشند. همچنین آمار ابتلا به این بیماری در میان آقایان بیشتر از خانم ها می باشد. شایان ذکر است که ناخنک چشم در نواحی آفتاب خیز و مناطقی که از آب و هوای گرم و خشک برخوردارند شیوع بیشتری دارد ، بنابراین افرادی که در اماکن غیر مسقف فعالیت می نمایند بیش از سایرین در معرض مواجهه با این بیماری قرار دارند. همچنین اشعه فرابنفش خورشید در پیدایش این بیماری نقش اثرگذاری دارد. آلودگی هوا و گرد و غبار نیز در مورد پیدایش ناخنک بسیار موثر می باشند. در بین فصول نیز ، فصل تابستان بیش از باقی فصول زمینه ساز ابتلا به ناخنک چشم می باشد ، چرا که تابش نور خورشید در این فصل بیشتر از سایر فصول است.

 

 

علائم ناخنک چشم

در مراحل ابتدایی ممکن است ناخنک چشم ، فاقد علامت ، کم خون و بسیار ظریف باشد و حتی سبب احساس خارش و سوزش در فرد نگردد. اما با گذشت زمان، می تواند به دلیل ایجاد یک ضایعه بزرگ عروقی بر روی قرنیه ، دید تحت تاثیر قرار داده و موجب تاری دید گردد. لازم به ذکر است که ناخنک های بزرگ می توانند با ایجاد تغییر در انحنای قرنیه یا مسدود نمودن بینایی ، از میزان دید بیمار بکاهند که در این موارد نیازمند جراحی خواهند بود.

تشخیص ناخنک چشم

در صورتی که علائم این بیماری را مشاهده کردید ، لازم است به بهترین چشم پزشک گیلان ، مراجعه نمایید. برای تشخیص ناخنک چشم ، پزشک به کمک دستگاه (slit lamp) ، قسمت جلویی چشم را به بررسی و معاینه می کند. در بعضی موارد ممکن است ضایعات بدخیم یا پیش بدخیم ملتمه و قرنیه خود را به صورت ناخنک ملتهب نشان دهند که افتراق آنها با معینه و نمونه برداری از ضایعه امکان پذیر می باشد .

ممکن است برای بررسی بیشتر چشم پزشک خوب در رشت ، تست های زیر را برای بیمار تجویز نماید :

  • تست سنجش دقت دید
  • بررسی تصویری ناخنک ، به منظور پیگیری و بررسی روند رشد بیماری
  • بررسی تغییر در انحمای قرنیه

درمان ناخنک چشم در گیلان

در مواردی که ناخنک کوچک می باشد تنها از قطره های چشمی و عینک آفتابی استفاده می شود. در مواردی که ناخنک خفیف بوده و تنها مرز قرنیه را درگیر کند ، انجام جراحی برداشتن ناخنک جنبه زیبایی داشته ، و به درخواست بیمار انجام می شود ؛ چرا که در این حالت ناخنک سبب کاهش یا تحریک بینایی نمی شود ، و خطری سلامت چشم بیمار را تهدید نمی کند. در مواردی که رشد ناخنک بیش از سه میلیمتر بر روی قرنیه است مواردی که منجر به ایجاد آستیگمات شدید بر روی قرنیه شده است مواردی که منجر به کاهش شدید بیمار گردیده است توصیه به جراحی و برداشتن ناخنک می گردد مهمترین مسئله در جراحی این بیماران استفاده از تکنیک صحیح می باشد که می تواند در کاهش عود ضایعه موثر باشد استفاده از پیوند ملتحمه و یا پیوند غشای امنیوتیک در جراحی ناخنک با کمترین میزان عود همراه است.

هدف از جراحی ناخنک چشم چیست ؟

معمولا در جراحی ناخنک ، اهداف زیر دنبال می شود :

  1. برداشتن قسمت سر ناخنک از روی قرنیه
  2. برداشتن بافت عمقی تر تنون
  3. ترمیم ملتحمه به کمک پر کردن فضای خالی پس از برداشتن بافت عمقی ناخنک ، با استفاده از بافت پیوندی ملتحمه یا غشای آمنیوتیک

در مواردی که جراحی به صورت صحیح وکامل انجام شود ، میزان عود بسیار کاهش می یابد انجام جراحی ناخنک در مواردی که بیماری بسیار پیشرونده بوده ، و ضایعه با پیشرفت به سمت ناحیه بینایی ، آن را مورد تهاجم قرار می دهد ، امری الزامی می باشد.

 

 

نکاتی برای جلوگیری از بروز یا پشرفت ناخنک چشم

  • در صورتی که لازم است در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرید ، از عینک آفتابی استفاده کنید. این عینک ها آثار سوء ناشی از اشعه ماورا بنفش خورشید را کاهش می دهند.
  • سعی کنید در محیط های گرم و خشک و دارای گرد و غبار ، تا حد امکان به صورت طولانی مدت حضور نداشته باشید.
  • در صورتی که به خشکی چشم مبتلا هستید ، برای درمان ناخنک چشم به بهترین متخصص چشم در گیلان ، مراجعه نمایید.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا