دوبینی

دوبینی یا دیپلوپی ، در اثر درک همزمان دو تصویر توسط چشم ها که بر هم منطبق نمی باشند ایجاد می‌شود ؛ حال آن که ممکن است جابجایی تصویرها به صورت افقی عمودی یا چرخشی باشد. این اختلال می‌تواند یک چشمی یا دو چشمی باشد. در دوبيني تک چشمی فرد با گرفتن چشم دیگر باز هم تصویر را به صورت دوتایی خواهد دید. برای آشنایی با علل ، راه های پیشگیری و درمان این اختلال چشمی ، تا انتهای این مطلب از دکتر سیامک ریاضی ، بهترین جراح و فوق تخصص چشم در گیلان ، همراه باشید.

 

دوبینی - دکتر سیامک ریاضی

 

انواع دوبینی چشم

در صورتی که این اختلال ، تنها در یکی از چشم ها به وجود آید ؛ گفته می شود که فرد به دوبینی تک چشمی یا Monocular مبتلاست ؛ اما چنانچه این عارضه ، هر دو چشم را مبتلا کند ؛ بدین معناست که فرد دچار دوبینی دو چشمی یا Binocular می باشد.

علل ایجاد دوبینی

از جمله علل شایع ایجاد دو بینی تک چشمی ؛ کاتاراکت یا آب مروارید ، مشکلات قرنیه چشم ، تورم پلک آستیگمات بالا ، ناخنک و مشکلات شبکیه می باشد. دوبيني دوچشمی ؛ معمولاً در اثر اختلال در عملکرد عضلات خارج چشم ایجاد می‌شود که ممکن است در اثر مشکلات مکانیکال یا اختلال عصب دهی عضلات چشم بوده و یا بیماری های مغزی عامل ایجاد آن باشند.

توجه داشته باشید که از جمله علل 2بینی دو چشمی ؛ دیابت آسیب عضلات خارج چشمی ، آسیب حدقه چشم ، تزریق بوتاکس ، بیماری تیروئید چشمی و تومورها می باشند. به طور کلی ، این اختلال می تواند از اولین علائم بیماری های سیستمیک باشد.

علائم دوبینی

  • از جمله علائم دوبيني ، انحراف چشم یا اصطلاحا چپ چشمی می باشد.
  • از دیگر علائم این عارضه ، می توان به تنگ کردن مردمک چشم جهت مشاهده محیط پیرامون اشاره نمود.
  • پوشاندن یک چشم با دست ، نیز از دیگر مواردی است که افراد مبتلا به این اختلال ؛ برای بهتر دیدن محیط اطراف انجام می دهند.
  • افرادی که دچار این مشکل هستند ، معمولا سر خود را به شکل غیرطبیعی چرخانده و حرکت می دهند.
  • بیمارانی که با این عارضه مواجه هستند ؛ به جای آن که از روبرو به اجسام نگاه کنند ، از بغل آن را تماشا می کنند.
  • این دسته از افراد ، به منظور مشاهده تصاویر ؛ چشمان خود را به چپ و راست حرکت می دهند.

روش تشخیص دوبینی

با توجه به این که این عارضه می تواند از علل نختلفی ناشی شود ؛ باید اشاره داشت تشخیص این مشکل ، مقوله ای بس دشوار می باشد. به طور کلی چشم پزشک ، معاینات لازم در راستای تشخیص دو بینی را از طریق سوال از بیمار در خصوص دوبيني تک چشمی یا دوچشمی آغاز می نماید. در صورتی که چشم متوجه شود فرد با دوبيني تک چشمی روبروست ،‌ عموما مشکل موجود را ناشی از خود چشم می داند و اعصاب را در آن دخیل نخواهد داتست. لازم به ذکر است از آن جا که کودکان قادر به بیان صحیح علائمی که تجربه می کنند ، نیستند ؛ تشخیص دقیق دوبینی در کودکان با دشواری بیشتری همراه می شود.

درمان دوبینی چشم در گیلان

در حالت کلی ، درمان این اختلال ؛ شامل بررسی علت ایجاد کننده و نوع آن می باشد ؛ اما غالبا تمرینات چشم و جراحی را شامل می شود. لازم به ذکر است که معمولا 2بینی دوچشمی ، با گرفتن یک چشم ؛ به طور موقت از بین خواهد رفت.

دوبینی چشم

در واقع پیشگیری و درمان دوبینی چشم در رشت ، به شناخت علل و بیماری های زمینه ای و ایجاد کننده آن بستگی دارد. در ادامه به چندین نکته در رابطه با افزایش سلامت چشم ها و کاهش خطرات ابتلا به دو بینی بیان شده است.

کنترل دیابت : توصیه می شود حتما بیمارانی که به دیابت دچار هستند ، برنامه درمانی خود را به دقت رعایت کنند تا در معرض خطر این اختلال و سایر مشکلات چشمی نشوند. فلج نسبی یا کامل عضلات اطراف چشم که می تواند منجر به دوبینی دو چشمی گردد در افراد خصوصا با بیماری کنترل نشده شایع می باشد

آب مروارید : عدم استعمال سیگار ، پرهیز از مصرف الکل استفاده از عینک آفتابی ، داشتن رژیم غذایی سالم از موارد مهم در مراقبت از سلامت چشم ها می باشد که ریسک ایجاد آب مروارید را کاهش می دهد . آب مروارید از علل شایع دو بینی تک چشمی می باشد .

جلوگیری از خشکی چشم ها : در صورتی که رطوبت چشم ها به خوبی حفظ شود ، می توان از ایجاد این عارضه پیشگیری نمود. همچنین لازم است از خیره شدن طولانی مدت به صفحه نمایشگر کامپیوتر خودداری نمایید ؛ زیرا موجب افزایش خشکی چشم ها می شود.

  • یکی دیگر از عواملی که سبب ایجاد این اختلال می شود ، وارد شدن ضربه به سراست که با مکانیسم های مختلف از جمله فلج عضلات اطراف چشم می تواند موجب دو بینی گردد. به منظور جلوگیری از صدمه دیدن سر توصیه می شود حتما در استفاده از وسایل نقلیه از کلاه ایمنی و کمربند ایمنی استفاده نمایید.
  • برخی بیماری های سیستم عصبی مانند مالتیپل اسکلوروزیس می تواند موجب ایجاد اختلال دوچشمی گردد .
  • به طور کلی هر بیماری سطح قرنیه مانند موارد قوز قرنیه پیشرفته یا ضربه و آسیب سطح قرنیه می تواند سبب بروز دو بینی تک چشمی گردد.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا