تنبلی چشم + پیشگیری و درمان + دکتر سیامک ریاضی

یکی از انواع اختلالات بینایی ، تنبلی چشم یا آمبلیوپی ( Amblyopia ) است که در کودکان کمتر از ۱۰ سال رخ می دهد. این مشکل که معمولا در یک چشم اتفاق می افتد ، به این صورت است که چشم سالم تصاویر را واضح تر و بهتر می بیند در نتیجه مغز ، چشم سالم را برای دیدن انتخاب می کند و چشم معیوب تنبل می شود. اما در مواردی می تواند هر دو چشم در گیر شوند. در این اختلال چشم از لحاظ ظاهری سالم است ولی در واقع دارای مشکل دید است که حتی با عینک هم رفع نمی شود. برای درمان این مشکل می توانید به دکتر سیامک ریاضی ، جراح و فوق تخصص چشم در گیلان مراجعه نمایید.

تنبلی چشم- دکتر ریاضی

علل تنبلی چشم

سه علت مهم اختلال تنبلی چشم در زیر آمده است :

  1. انحراف چشم یا استرابیسم : در این حالت کودک برای بهتر دیدن از چشمی که بینایی بهتری دارد استفاده می کند در نتیجه چشم منحرف ضعیف می شود.
  2. شفاف نبودن مسیر بینایی : در این حالت چشم به دلایل مختلف مانند کدورت قرنیه ، آب مروارید و افتادگی پلک دارای تنبلی چشم می شود. در واقع چشمی که مشکل دارد نمی تواند تصاویر را بصورت شفاف نشان دهد و مغز ، چشم سالم را برای دریافت اطلاعات انتخاب می کند.
  3. عیوب انکساری : آن دسته از اختلالات بینایی هستند که با استفاده از عینک اصلاح می شوند. این اختلالات شامل دوربینی ، نزدیک بینی و آستیگماتیسم هستند که برای یک چشم و یا هر دو چشم رخ می دهند.

در حالت اول ، چشم ضعیف تر تنبل می شود و در حالت دوم هر دو چشم ضعیف می شوند. تشخیص این بیماری در این مورد بسیار مشکل است زیرا چشم در وضعیت طبیعی خود قرار دارد.

تشخیص تنبلی چشم

تا زمانی که چشم از لحاظ ظاهری در حالت طبیعی باشد یا مشکل بینایی به مرحله حاد نرسیده باشد ، والدین از اختلال چشم کودک خود مطلع نمی شوند. پس باید کودکان را به صورت دوره ای برای معاینه و چکاپ نزد چشم پزشک برد. متخصص چشم نیز تنبلی چشم را از روی اختلاف توانایی دید دو چشم و سایر معاینات تشخیص می دهد. در شهرهای شمالی ایران هستید ، برای معاینه و تشخیص این عارضه می توانید به دکتر ریاضی فوق تخصص چشم در گیلان مراجعه نمایید.

تنبلی چشم - دکتر ریاضی

علائم تنبلی چشم

علائم تنبلی چشم با توجه به نظر دکتر ریاضی به شرح زیر می باشد :

  • بستن یکی از چشم‌ ها در هنگام نگاه کردن
  • کج کردن سر
  • انحراف به داخل یا خارج چشم ها
  • چشم‌هایی که هماهنگ کار نمی ‌کنند

درمان تنبلی چشم در رشت

خوشبختانه تنبلی چشم در بسیاری موارد در صورت تشخیص به موقع قابل درمان می باشد. مهم ترین مسئله در درمان این مشکل ، اصلاح عامل ایجاد کننده است مثلا در موارد کاتاراکت مادر زادی ، جراحی کاتاراکت است یا در موارد عیب انکساری بالا استفاده از عینک می باشد. در کنار آن بستن چشم سالم چند ساعت در روز انجام می شود. به این صورت که کودک باید از چشم ضعیف تر خود استفاده کند و چشم قوی تر با یک پوشش بسته بماند تا مغز مجبور شود از چشم تنبل برای دیدن استفاده کند. علاوه بر این باید تمرینات خاصی به کودک داده شود تا هم طول دوره درمان کمتر شود و هم دیدی که فرد پیدا می کند پایدار و ثابت شود. این روش موثر ترین روش درمان چشم تنبل است ولی باید به مدت طولانی انجام شود تا موثر واقع شود.

تنبلی چشم - دکتر ریاضی

عوارض عدم درمان تنبلی چشم

توجه نکردن به این اختلال پیامد هایی دارد با افزایش سن میزان موفقیت درمان کاهش می یابد و در سنین بالای ۱۰ سال تقریبا به صفر‌خواهد رسید کاهش بینایی جدی و دائمی چشم تنبل و از بین رفتن دید سه بعدی ، ایجاد انحراف چشم در آینده از عوارض عدم درمان است. به همین دلیل توصیه می شود هر زمان متوجه تنبل بودن چشم کودک خود شدید به بهترین متخصص چشم در گیلان مراجعه نمایید.

پیشگیری و درمان تنبلی چشم

در نوزاد انسان هنگام تولد مسیر های بینایی کامل نمی باشد و به مرور زمان با افزایش سن با ایجاد مسیر های عصبی جدید و حذف برخی دیگر به مرور سیستم بینایی دچار تکامل می گردد. لازمه سیر تکاملی سیستم بینایی ایجاد تصویر واضح بر روی شبکیه چشم و درک آن توسط مغز می باشد هر عاملی که در سنین اولیه رشد در این مسیر اختلال ایجاد کند از جمله ضعیفی چشم شامل عیوب انکساری انحراف چشم کدورت در مسیر نور مانند آب مروارید مادرزادی یا کدورت قرنیه منجر به آمبلیوپی می گردد.

شدت تنبلی به 3 عامل اصلی بستگی دارد :

  1. سنی که فرد دچار تنبلی چشم می شود.
  2. مدت زمانی که فرد به آمبلیوپی دچار شده است.
  3. زمان شروع درمان

به طور کلی هر چه عامل ایجاد کننده در سنین پایین تر به وجود آید ، میزان تنبلی شدیدتر خواهد بود و در زمان کمتری این عارضه روی خواهد داد.
آگاهی به موقع والدین و همکاری درست آن ها ، موجب موفقیت در درمان می شود. درمان این مشکل به همکاری زیاد والدین با متخصص چشم خوب در رشت نیازمند است. بهتر است بدانید ، بهترین زمان برای رسیدن به درمان کامل ، سنین ایتدایی دوران کودکی است. همچنین لازم است والدین صبور باشند و انتظار سریع بهبودی را نداشته باشند.
بعد از تشخیص قطعی بیماری ، راه های مختلفی برای درمان تنبلی وجود دارد که با توجه به عامل ایجاد کننده تنبلی متفاوت می باشد. در ادامه چند راه درمانی برای تنبلی چشم توسط دکتر ریاضی ، فوق تخصص چشم در رشت بیان شده است :

بستن چشم سالم :

از بهترین راه های درمان ، بستن چشم سالم می باشد. در این صورت چشم تنبل مجبور به فعالیت می شود و با تمرین دیدن ، به مرور تنبلی آن برطرف خواهد شد. دوره زمانی که چشم کودک بسته می شود متفاوت بوده و بین چند هفته تا چند ماه لازم است این عمل انجام شود. دوره درمانی توسط متخصص تعیین می شود.

استفاده از عینک :

در مواردی که عامل ایجاد کننده این مشکل ، عیب انکساری می باشد ، استفاده از عینک توصیه می شود. استفاده از عینک لازم است طبق دستور پزشک انجام شود.

عمل جراحی انخراف چشم :

در شرایطی که تنبلی چشم به دلیل انحراف چشم ها ایجاد شده باشد ، بهترین روش درمان عمل جراحی است.

انجام تمرینات چشمی :

انجام برخی تمرینات در کنار روش های درمانی ، می تواند موجب تسریع درمان و بهبود دید کودک شود. انجام تمرین هایی مثل پرتاب توپ به سمت هدف مشخص شده ، بریدن اشکال ، نقاشی کردن ، بازی های کامپیوتری و بازی خط و نقطه توصیه می شود.

آیا چشم آمبلیوپیک نابینا است ؟

خیر نابینا نیست. چشم آمبلیوپیک تصاویر را می بیند ، اما تصاویر واضح نیستند. تنبلی چشم روی دید مرکزی بیشتر تاثیر می گذارد و دید محیطی به نسبت کمتری تحت تاثیر قرار می گیرد.

 

چند توصیه مهم برای درمات تنبلی چشم

در ادامه چند مورد از نکاتی که دکتر سیامک ریاضی ، فوق تخصص چشم در رشت در ارتباط با بستن چشم کودک که برای درمان تنبلی چشم در رشت ، باید به آن توجه داشته باشید، بیان شده است :

  • در هنگام بستن چشم ، با کودک بازی کنید. بازی کردن موجب سرگرمی کودک می شود و دید نزدیک کودک را تحریک می کند. البته توجه داشته باشید زمانی که چشم
  • کودک بسته است از انجام بازی هایی دویدنی خودداری کنید و حتما پاداشی برای او در نظر بگیرید.
  • هرگز هنگام بستن چشم کودک او را به مهمانی یا مکان هایی که ممکن است توجه اطرافیان به او جلب شود ، نبرید. زیرا ممکن است این عمل اضطراب را در کودک
  • افزایش دهد و در اعتماد به نفس او تاثیر بگذارد و در نتیجه کودک دیگر تمایلی به ادامه درمان نداشته باشد.
  • اگر فرزندتان به مهد کودک می رود حتما در این باره با مربی او صحبت کنید تا رفتار مناسبی با کودک داشته باشد و سایر بچه ها در این خصوص توجیه شوند.
  • از چشم بندهای زیبا استفاده کنید.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا