تبخال چشمی

تبخال چشمی نوعی بیماری عفونی است که عامل ایجاد کننده آن ویروس Herpes Simplex می باشد و به طور شایع پوست ، مخاط ، دستگاه عصبی و چشم را درگیر می کند. در اکثر موارد عفونت چشمی ناشی از ویروس ، یک چشم را درگیر کرده و یک طرفه می باشد.

انواع ویروس تبخال چشمی

به طور کلی این ویروس ، دو نوع است که عبارتند از :

  1. ویروس تیپ یک : که در واقع مولّد تبخال چشمي بوده و می تواند چشم را نیز درگیر سازد. بسیاری افراد در زمان کودکی خود ، در معرض ابتلا به این ویروس قرار داشته اند.
  2. ویروس تیپ دو : این ویروس از طریق مقاربت جنسی ، منتقل شده و ندرتا منجر به بروز مشکلات چشمی خواهد شد.

معمولاً عفونت اولیه با ویروس خفیف بوده ولو موجب گلو درد یا زخم در ناحیه دهان یا اطراف چشم ها می شود.

تبخال چشمی

توجه داشته باشید که این عوارض غالبا به خودی خود بهبود یافته و درمان می گردند.

پس از عفونت اولیه ، ویروس معمولا در عقده های عصبی به صورت مخفی باقی مانده و در برخی شرایط خاص اعم از بالا بودن درجه حرارت بدن ، اضطراب و استرس ، تغییرات هورمونی ، قرار گیری در نور آفتاب و گرما ، ضربه و مصرف برخی داروهای خاص ، فعال می شود.

در صورت فعال شدن مجدد ویروس در ناحیه چشم و اطراف آن ، می تواند پلک ها، قرنیه و ملتحمه را درگیر کند.

معمولاً اولین علائم چشمی این بیماری ، درگیری لایه های سطحی قرنیه می باشد.

متاسفانه چنانچه عفونت ناشی از ویروس به لایه های عمیق قرنیه ، راه یابد می تواند منجر به افزایش احتمال باقی ماندن اسکار و ایجاد کدورت در قرنیه شود.

ویروس تیپ یک ؛ در برخی افراد نیز ممکن است سبب بروز یووئیت خلفی شده و این اتفاق در موارد نادر ، منجر به تخریب وسیع شبکیه می گردد که معمولاً در افراد با بیماری زمینه ای و ضعف ایمنی بروز می کند.

علائم بیماری تبخال چشمی

  • درد
  • حساسیت به نور
  • اشک ریزش
  • کاهش بینایی
  • قرمزی چشم

انواع تبخال های چشمی

کراتیت هرپس : یکی از شایع ترین نوع تبخال چشمی ، کراتیت هرپس می باشد. در مراحل پیشرفته این عارضه و زمانی که اقدامات درمانی لازم صورت نگیرد ، منجر گسترش بیماری و عفونت قرنیه خواهد شد. در این نوع تبخال لازم است از گسترش عفونت ایجاد شده در لایه های زیرین قرنیه پیشگیری شود در غیر اینصورت موجب بروز آسیب های جدی در این ناحیه خواهد شد.

کراتیت استروما : این نوع تبخال به دلیل نفوذ عفونت به لایه های عمیق قرنیه از انواع دیگر تبخال های چشمی خطرناک تر بوده و موجب کاهش بینایی و حتی نابینایی مطلق می شود.

ایریدوسیکلیت : در صورت عدم درمان و بی توجهی این نوع تبخال به نواحی پشت چشم منتقل می شود و در نهایت منجر به بروز تبخال شبکیه خواهد شد. به دلیل قابلیت گسترش پخش این نوع تبخال به قسمت های مهم طرح چشم مانند شبکیه ، خطرناک بوده و نیاز به درمان فوری دارد.

دلایل به جود آمدن تبخال چشمی

تماس با فرد آلوده به ویروس هرپس یکی از دلایل اصلی انتقال این بیماری است. این ویروس ایجاد کننده انواع تبخال است. ممکن است این ویروس برای مدت زیادی در بدن فرد ناقل ، غیر فعال باشد و هنگام تماس مستقیم و یا غیر مستقیم مانند استفاده کردن از یک حوله مشترک به سایر افراد منتقل شود. همچنین مطالعات و بررسی های انجام شده نشان می دهد آسیب های فیزیکی شدید ، استرس های روحی و روانی ، تروما ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و همچنین جراحی های پزشکی از دلایل ایجاد این عارضه به شمار می آید.

آیا می توان از ابتلا به تبخال چشمی جلوگیری کرد ؟

به منظور پیشگیری از ابتلا به این ویروس لازم است از تماس نزدیک با بیمارانی که تبخال فعال روی پوست خود دارند ، خودداری کنید و مراقبت باشید دست الوده به ضایعات ویروسی را به چشم و لب های خود نمالید. دور بودن از شرایط استرس زا و استفاده از عینک آفتابی و رعایت بهداشت فردی از مواردی است که می تواند از ابتلا به تبخال چشمی جلوگیری کند.

تشخیص بیماری عفونت تبخال چشمی

عفونت معمولاً به وسیله معاینه با دستگاه slit Lamp تشخیص داده می شود.

عفونت تبخال چشمي به صورت یک زخم کوچک منشعب و دندان دار ، در قرنیه مشاهده می گردد.

درمان عفونت تبخال چشمی

باید توجه داشت که نوع درمان عفونت تبخال چشمي به وسعت و عمق درگیری ، وابسته است.

چنانچه عفونت در لایه های سطحی چشم باشد با داروهای موضعی و در پاره ای موارد با ضد ویروس های خوراکی ؛ قابل درمان می باشد.

در موارد درگیری لایه‌های عمقی تر قرنیه درمان ، به صورت خوراکی و استفاده از قطره های استروئید موضعی خواهد بود در موارد ضعف ایمنی و درگیری قسمت های خلفی کره چشم شبکیه و کرویید نیاز به درمان به صورت تزریقی خواهد بود.

یکی از عوارض اصلی عفونت تبخال چشمي ایجاد کدورت در قرنیه و کاهش دید ناشی از آن می‌باشد. در موارد کدورت شدید قرنیه در صورت صلاح دید چشم پزشک ، پیوند قرنیه انجام می شود.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا