تاری دید

هر گونه ایجاد اختلال در مسیر بینایی از چشم ها به سمت مغز می تواند موجب بروز تاری دید گردد. در حقیقت ، برای درک تصویر ابتدا نور از قسمت قدام چشم و قرنیه وارد شده و پس از عبور از مردمک و لنز به شبکیه چشم می رسد. سپس بر روی شبکه چشم به وسیله سلول های خاصی نور تبدیل به سیگنال هایی شده و از طریق عصب بینایی به سمت کورتکس اکسپیتال می رود که در آن جا پروسس شده و موجب درک بینایی می گردد ؛ هر گونه ایجاد اختلال در این مسیر منجر به این تار شدن دید می گردد. جهت درمان انواع بیماری های چشمی در گیلان ، می توانید به دکتر ریاضی جراح و فوق تخصص چشم در گیلان مراجعه کنید.

تاری دید - دکتر ریاضی

تاری دید حاد چیست ؟

تاری دید حاد ، به افت دید که در طی چند ثانیه یا دقیقه و نهایتاً چند روز ایجاد می شود گفته می شود. افت دید می تواند به صورت کامل باشد و یا به دنبال آن تنها قسمتی از میدان بینایی کاهش یابد. همچنین ممکن است همراه با علائم دیگری مانند چشم درد ، سردرد ، مگس‌پران چشم ، دیدن جرقه های نورانی ، قرمزی چشم همراه باشد ؛ یا این که ممکن است فاقد هرگونه علامت باشد. از علل شایع افت شدید حاد بینایی و اختلال در خونرسانی عروق شبکیه می تواند انسداد حاد شریان های شبکیه ، انسداد وریدهای شبکیه ، اختلال در خونرسانی عصب بینایی ، جداشدگی شبکیه ، التهاب عصب بینایی ، اختلال در خونرسانی اکسیپیتال مغز و تروما باشد. بررسی سابقه بیماران مانند سابقه دیابت ، فشار خون ، اختلالات خونی ؛ مانند آنمی ، سیکل سل ، مولتیپل ، میلوما می تواند در تشخیص کمک کننده باشد.

علل تاری دید حاد

به صورت خلاصه برخی از علل کاهش دید حاد ذکر خواهد شد :

  • Amaorosis fugax یا آمائوروزیس فوگاکس

تاری دیدی است که معمولاً از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد و ناشی از اختلال در خونرسانی مسیرهای بینایی خصوصاً لوب اکسیپیتال مغز می باشد. در این افراد بررسی هایی همچون تصویر برداری از مغز و بررسی عروق مغزی و عروق خونی گردن انجام می شود.

  • Ischemic optic neuropathy (Arteritic or non-arteritic)

اختلال حاد در عملکرد عصب بینایی ؛ در این حالت ممکن است فرد فاکتورهای خطراتی همچون دیابت و فشار خون داشته باشد و یا در زمینه آرتریت تمپورال یا آرتریت سلول ژآنت ایجاد شود.

تاری دید - تاری دید

  • خونریزی ماکولا یا لکه زرد

ماکولا ، حساس ترین قسمت شبکه است که بیشترین تراکم سلول های گیرنده بینایی در آن قرار دارد. خونریزی در این ناحیه می تواند در زمینه نئوواسکولاریزیشن شبکیه ایجاد گردد ؛ البته ایجاد عروق جدید ماه ها و سال ها صورت می پذیرد ، اما خونریزی حاد منجر به افت شدید ناگهانی می گردد. از دیگر علل خونریزی ماکولا ، مانور والساوا است که با افزایش ناگهانی فشار عروق منجر به خونریزی در این ناحیه می گردد.

  • خونریزی ویتره یا زجاجیه

معمولا در اثر خونریزی عروق فاقد عملکرد نرمال مانند عروق اضافه ای که در رتینوپاتی دیابتی ایجاد می شوند یا آسیب عروق در مسیر پارگی شبکیه ، ایجاد می شود که به صورت ناگهانی منجر به افت دید می گردد. همچنین خونریزی اتاق قدامی در اثر ضربه ، تومور های عروقی و سایر علل نیز می تواند منجر به تاری دید حاد گردد.

  • میگرن های چشمی و سردرد میگرنی

میگرن های چشمی و سردرد میگرنی ، می توانند منجر به افت قسمتی یا تمام میدان دید شوند که معمولاً بین ۱۰ تا ۶۰ دقیقه به طول می‌ انجامد و همراه با سردرد شدید می باشد. انسداد شریان شبکیه یا انسداد وریدی شبکیه در این افراد نیز معمولاً سابقه بیماری‌ های زمینه‌ ای مانند مشکلات قلبی عروقی ، دیابت ، فشار خون و گلوکوم یافت می شود.

  • پارگی شبکیه

پارگی قسمتی از شبکه ممکن است از مدتها قبل وجود داشته باشد اما با درگیری ماکولا یا مرکز بینایی فرد دچار افت دید حاد می گردد در این افراد سابقه ضربه به چشم نزدیک بینی بالا مگس پران و دیدن جرقه های نورانی ممکن است وجود داشته باشد.

  • Stroke یا سکته مغزی

در صورت ایجاد سکته مغزی با درگیری مسیرهای بینایی خصوصاً لوب اکسیپیتال ، افت دید حاد ایجاد می گردد. معمولا با توجه به نوع نقص میدان بینایی می توان به حدود محل درگیری مغزی پی برد.

آیا تاری دید سبب بروز درد می شود ؟

در بعضی موارد تاری دید به همراه درد می باشد که از جمله علل آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • گلوکوم حاد زاویه بسته (acute angle closer glaucoma) : با درد شدید ، قرمزی چشم ، حساسیت به نور و افت دید شدید و مشاهده هاله در اطراف منبع نوری ، فرد آب سیاه خود را بروز می‌ دهد و ممکن است فرد سابقه حمله های مشابه در گذشته داشته باشد.
  • زخم قرنیه : در این افراد سابقه ضربه به چشم و یا استفاده از لنزهای تماسی دیده می شود که همراه با ترشحات چرکی می باشد.
  • یوویت یا التهاب داخل چشمی : می تواند در زمینه بیماری روماتیسمی و یا عفونت های ویروسی مانند هرپس باشد.
  • Optic neuritis نوریت اپتیک : التهاب عصب بینایی که می‌ تواند در زمینه بیماری مالتیپل اسکلروزیس باشد ، البته در بعضی موارد به صورت ایزوله است. در این بیماران افت دید طی چند ساعت تا چند روز ایجاد می شود. درد حرکات چشمی دیده می شود و کورتون تزریقی به سرعت پاسخ می دهد.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا